Najbardziej wszechstronny olejek eteryczny

Odpowiedzi na pytanie: dlaczego warto mieć w domu olejek lawendowy jest wiele, a moc zawarta w tej fioletowej roślinie zadziwia naukowców do dzisiaj. Niektórzy z nich pokusili się nawet o stwierdzenie, że z szerokiej gamy olejków eterycznych, to właśnie ten lawendowy posiada najszerzej zakrojone działanie.

Doskonały na skórę

olejek z lawendy

Olejek lawendowy – pięknie pachnie i sprawdzi się nie tylko w kosmetyce

Olejek lawendowy ma zastosowanie antybakteryjne, odkażające i przeciwgrzybicze. Jest bardzo często zalecany przez specjalistów podczas stanów zapalnych skóry, podrażnień czy oparzeń. Olejek z lawendy bardzo często nakłada się także bezpośrednio na rany, ponieważ jego unikalne właściwości przyspieszają gojenie i regenerację naskórka. Lista zastosowań tego specyfiku jest niezwykle długa, a łupież, trądzik, opryszczka i nadmierna potliwość to tylko niektóre z nich. Olejek lawendowy można stosować także na skórę głowy. Hamuje wypadnie włosów i wzmacnia cebulki. Olejek znajdziesz w sklepach internetowych z dobrej jakości produktami jak http://ecospa.pl/kategoria/olejki-i-hydrolaty/olejek-lawendowy.

Pomaga podczas przeziębienia

Olejek Lawendowy ma nie tylko zastosowanie zapobiegawcze, ale także jest doskonałym suplementem przeznaczonym do walki z przeziębieniem, zapaleniem zatok czy nawet grypą. Inhalacja olejkiem łagodzi objawy tj. kaszel i katar, a płyn w formie nierozcieńczonej można stosować bezpośrednio na stan zapalny gardła lub wmasować w łuki kostne nad brwiami.

Walka z trądzikiem młodzieńczym

Wracając na chwile do kwestii trądzikowych, to trzeba wiedzieć, że olejek lawendowy uznawany jest za jedną z najskuteczniejszych broni do walki z tą młodzieńczą przypadłością. Specjalne właściwości substancji obniżają nadprodukcję łoju i zabijają bakterię. Każda osoba posiadająca problem z trądzikiem powinna zacząć od stosowania naturalnego olejku lawendowego i przekonać się o efektach na własnej skórze!

Nieszablonowe sposoby

Dosyć nieszablonowym zastosowaniem olejku lawendowego jest jego kojące działanie, które według badań przyspiesza zasypianie. Wszystkim cierpiącym na insomnie zalecamy inhalacje na krótko przed snem. Pamiętajcie jedynie o tym, aby nie zasnąć z rozpaloną świeczką! Dodatkowym zastosowaniem, z którego zadowolone są szczególnie kobiety, jest jego kojące działanie podczas bólów miesiączkowych, ale także istnieje hipoteza, że olejek z lawendy wmasowany w dolną części pleców uśmierza bóle porodowe i pogłębia skurcze. Inny, kompletnie niezwiązany temat, to owady. Woń lawendy powoduje, że może zostać ona alternatywą dla wszystkich preparatów na insekty. Kilka kropel wtartych w skórę zapewni spokój od komarów podczas pobytu nad wodą. Ostatnie z serii nieszablonowych zastosowań olejku lawendowego, to dodawanie płynu do prania. Lawenda skutecznie odkazi materiały oraz nada im charakterystycznego ładnego zapachu.

Jak widzimy lista zastosowań olejku lawendowego, ciągnie się w nieskończoność, dlatego bez wątpienia jest to produkt, w który warto wyposażyć swoje domostwo. Nie bez powodu olej z lawendy uznawany jest za najbardziej wszechstronny olejek eteryczny na świecie.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*