Słodycze, które dodają energii i spalają tłuszcz

batony energetyczne

Kiedy czujemy nagły spadek formy, zmęczenie, przygnębienie, czy próbujemy się odstresować, sięgamy po różnego rodzaju sklepowe słodycze. Słodkości dostarczają natychmiast kalorie i dają szybki zastrzyk energii. Ich minusem jest duża ilość tzw. pustych kalorii, które pochodzą z niezdrowych cukrów. Słodycze zawierają też dużo niepotrzebnej chemii. Lepszym rozwiązaniem będą specjalne batony, które zostały opracowane w taki sposób, aby dodawać energii, a przy tym są zdrowe i bezpieczne.

słodka przekąskaBaton energetyczny to niewielka przekąska, którą możemy włożyć do kieszeni, torby, zabrać na spacer lub trening. Batony powinny być tylko uzupełnieniem prawidłowej diety dla osób aktywnych fizycznie. Można spożywać je np. przed wysiłkiem, aby zapewnić sobie dodatkową porcję energii. Batony energetyczne poprawiają także koncentrację, dlatego przydają się podczas wzmożonego wysiłku intelektualnego, w czasie egzaminów i nauki. Odpowiednie proporcje między białkiem, węglowodanami i tłuszczami sprawiają, że w mięśniach zostają przyspieszone procesy anaboliczne, co oznacza, że po treningu batony wspomagają regenerację i pomagają pozbyć się zmęczenia.

Niektórzy mogą obawiać się dużej zawartości cukru. Zastosowane w batonach energetycznych cukry mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie grozi nam nagły wzrost poziomu insuliny we krwi, a tym samym nagłe napady nieposkromionego apetytu. Tego typu przekąski nadają się zatem dla osób, które są na diecie odchudzającej oraz miłośników słodyczy. Batony są wzbogacane witaminami z grupy B i innymi, a także mikroelementami, np. potasem, magnezem, żelazem, wapniem. W składzie możemy czasami znaleźć również L-karnitynę, która ma działanie przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej.

W sklepach dostępne są gotowe batony o różnym składzie i różnych smakach – wszystko zależy od naszych preferencji. Takie małe przekąski możemy również przygotować samodzielnie w domu, ale musimy pamiętać, aby trzymać się dokładnie przepisu i stosować półprodukty dobrej jakości (a nie sztuczne zamienniki – dotyczy to np. miodu), aby nasz baton energetyczny był pełnowartościowy.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*